Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Stelele româneşti de la Hollywood onorează festivalul de film de la Mediaş

Teatru Film

A1Mediaş Central European Film Festival, care va avea loc în perioada 2-8 septembrie 2012, îşi propune, la cea de-a doua ediţie, să aducă un omagiu actorilor de aur care au dus numele României la Hollywood: Jean Negulesco, Johnny Weissmüller, Edward G. Robinson, dar şi Maia Morgenstern şi Marcel Iureş etc.

După ce, anul trecut, la prima ediţie, Mediaş Central European Film Festival a avut drept ţară invitată Israelul, actuala ediţie propune o dublă provocare: cea mai puternică industrie cinematografică a lumii faţă în faţă cu actorii români care, de-a lungul unui secol de cinema, au reuşit să cucerească regizorii de peste Ocean, pătrunzând în lumea marelui ecran chiar în imperiul filmului, la Hollywood.

În acest context, publicul cinefil va avea ocazia să reîntâlnească stelele din epoca de aur a marilor producţii (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel), dar şi cu nume mari ce au cucerit mai recent Hoolywoodul şi publicul, precum Maia Morgenstern sau Marcel Iureş.

 

Regizorul, scenaristul şi producătorul Jean Negulesco s-a născut pe 26 februarie 1900 la Craiova şi, după Primul Război Mondial (perioadă în care a lucrat ca cercetaş voluntar pentru Crucea Roşie), a plecat la Paris pentru a studia economie şi pictură. În cercul artiştilor avangardei pariziene (Brâncuşi, Modigliani, Soutine), Negulesco a fost mult timp… pictor peisagist. Într-o schimbare radicală de carieră, după 1927, Negulesco a intrat brusc dar strălucitor în lumea filmului, întâi ca scenarist şi asistent de regie la filme de mare succes precum „Captain Blood” şi „A Farewell to Arms” (ecranizare a romanului lui Ernest Hemingway), iar mai apoi, ca regizor şi producător.

 

Edward G. Robinson (calificat de Institutul American de Film în lista celor mai buni 25 de actori la nivel mondial) a debutat în actorie în 1913 şi, începând cu 1915, nu a mai părăsit Broadway-ul. Celebru în Epoca de Aur a Hollywood-ului, Robinson a rămas în memorie cu nemuritoarele roluri de gangster precum Rico din primul său mare succes, „Little Caesar”, sau Rocco, din „Key Largo”. În 1973, lui Robinson i s-a acordat un Oscar postum pentru întreaga carieră.

Portretul Edward G. Robinson din cadrul Festivalului de Film de la Mediaş 2012 îl veţi regăsi în 11 pelicule de mare succes.

 

Johnny Weissmüller, originar din Timişoara, la vârsta de numai şapte luni a emigrat împreună cu părinţii în SUA. Bolnăvicios de fel, Johnny a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Aşa a devenit de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928 ) şi, uluitor, deţinătorul a 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale. A deţinut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă şi a fost primul om care a înotat 100 metri în mai puţin de un minut. Peformanţele sale, dar şi fizicul cuceritor l-au calificat drept actorul perfect pentru nemuritorul Tarzan. Johnny Weissmüller va fi prezent la Mediaş graţie unui personaj de acum legendar pentru cea de-a şaptea artă, în filmul regizat de Cedric Gibbons, în 1934.

 

Născut la New York într-o familie de emigranţi româno-polonezi, Harvey Keitel este unul dintre cei mai iubiţi actori americani ai ultimilor 40 de ani, iar numele său este indisolubil legat de cel al lui Martin Scorsese („Mean Streets” sau „Taxi Driver”), Ridley Scott („The Duelists” şi „Thelma & Louise”) sau Quentin Tarantino („Reservoir Dogs” sau „Pulp Fiction”). Deloc întâmplător, Harvey Keitel va fi omagiat la Mediaş cu unul dintre cele mai premiate filme ale sale, triplul laureat cu Oscar şi Bafta, şi câştigător al distincţiei festivaliere supreme, Palme d'Or: „The Piano” (Jane Campion, 1992).

 

Din această pleiadă, nu puteau lipsi nici Maia Morgenstern şi Marcel Iureş. Cei doi actori vor fi prezenţi în cadrul Festivalului Mediaş cu filmele care i-au consacrat în istoria recentă a cinematografiei: „The Passion of the Christ” (Mel Gibson, 2004), în care Maia Morgenstern face un veritabil tur de forţă alături de Jim Caviezel şi Monica Bellucci, şi „The Peacemaker” (Mimi Leder, 1997), în care Marcel Iureş cucereşte, de-a dreptul.

Mediaş Central European Film Festival este unicul eveniment de profil din România, consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al „Europei Centrale”.

Add comment


Security code
Refresh