Thursday, May 15, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Ștefan Doru Dăncuș recitat la Madrid

Literatură

Sâmbătă, 16 martie 2013, în cadrul manifestărilor culturale organizate la Madrid de către ESPACIO NIRAM, în colaborare cu revistele NIRAM ART și MADRID EN MARCO, va avea loc o lectură publică din opera poetică a lui Ștefan Doru Dăncuș. Poemele au fost traduse din română în spaniolă de Fabianni Belemuski. Vor participa artiști plastici, scriitori, poeți și oameni de cultură din Spania și România.

577160 10151314817345458 725883256 n

 

 

Păpuşile Matrioska lângă tricolorul românesc

Bagă-ţi minţile în cap!

PAPUSIPăpuşile ruseşti, Matrioska, sunt cunoscute în toată lumea şi reprezintă una din atracţiile turistice în Rusia, fiind apreciate chiar ca un simbol naţional. Aparent arată ca o papuşă din lemn, viu colorată, îmbrăcată în costum naţional. Surpriza este că, în interiorul ei, se află o altă păpuşă, care conţine încă o păpuşă şi aşa mai departe. Pot fi până la 10-12 păpuşi una în interiorul celeilalte, identice sau diferite, uneori o întreagă familie.

Celebra păpuşă rusească Matrioska (sau Maruska) s-a „născut” în 1890, într-un atelier de jucării din Moscova numit „Educaţia copiilor”. Dar ce este Matrioska? Un fel de ou din lemn - pe care este pictată o femeie rusoaică, dar, mai nou, poate lua înfăţişarea unui bărbat la costum - şi care se deschide la jumătate, înăuntrul lui fiind o altă Matrioska, mai mică. Şi tot aşa, pana la ultimul ou, care este întreg şi minuscul. Tradiţia a fost dusă de călugării ruşi şi peste ocean, în Japonia, unde Matrioska a fost denumită „Fukuruma”, această variantă având ca model un personaj tradiţional nipon înfăţişând un bătrânel chel.

La Imperial War Museum din Londra, păpuşile Matrioska înfăţişează câţiva dintre preşedinţii fostei Uniuni Sovietice.

Ei bine, în ciuda acestei istorii, Imperial War Museum, Londra le prezintă foarte frumos în compania tricolorului românesc, lângă care se află şi un fragment din Zidul Berlinului.

 

   

Gustul pâinii de acasă

Oameni printre noi

307925 440159362686599 2049773753 nBunicile noastre încă mai ştiu să facă pâine adevărată, încă mai păzesc sufletul satului românesc, cu smerenie şi răbdare. Încă ne mai aprind candele neştiute şi mai spun pentru noi rugăciuni.

Undeva, între coamele dealurilor, încă mai cred în noi, ne aşteaptă sau, dacă nu venim, ne îmbrăţisează de departe, cu dragostea lor nemuritoare.

   

Poftiţi în mărginime, de sărbători

Cu traista-n băţ

cum fac pitaMărginimea Sibiului (maghiară: Szeben-Hegyalja, germană Hermannstädter Randgebiet) este o zonă care include 18 localităţi din România aflate în partea de sud-vest a judeţului Sibiu din Transilvania, toate având o moştenire etnologică, culturală, arhitecturală şi istorică unică.

   

Turneu Naţional Regal Vienez 2012 în Romania

Muzică

turneu-regal-vienez-2012-243x350În perioada 20 – 29 decembrie 2012, spectacolul Regal Vienez 2012 desfăşoară un turneu în mai multe oraşe din România. Eastern Royal Orchestra din Sankt Petersburg condusă de dirijorul, Daniil Zaharov va aduce spiritul Craciunului vienez mai aproape de publicul român. Concert special: Natalia Negruzza din Moscova.

Orchestra de primă clasă internațională compusă din 27 de instrumentişti va încerca să topească sufletele de gheaţă ale acestor vremuri prin ritmurile vieneze ale dinastiei Strauss. Faimoasa soprana Marina Raddis, prim solistă a Operei Naţionale din Chişinău, va fi alături de orchestra ce va susţine un turneu în unele dintre oraşele României la finalul acestui an. La Ploieşti, spectacolul va avea loc pe 23 decembrie 2012, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

 

 

   

Page 70 of 277