Thursday, May 15, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Între rigoare şi creaţie

Viaţa ca o artă


546996 521369441206835 2024285586 nNu ştiu cât de ciudată vi se va părea asocierea mea, dar scrierile lui Freud îmi aduc aminte mai mereu de romanele lui Thomas Mann. Stilul organizat, limpezimea redării ideilor, reluarea lor din timp în timp, cu scopul de a fixa informaţiile şi pentru a descrie noi aspecte ale aceleiaşi afirmaţii, rigoarea şi siguranţa de sine. După ce ai sfârşit o lectură, rămâi cu o puternică impresie de stabilitate, de parcă ai fi contemplat o frescă din quattrocento florentin.

Apoi citeşti Jung şi intri parcă în eternitate... Psihicul nu mai este o formaţiune personală, datorată unei evoluţii biologice, moştenită genetic, rod al adaptării la mediu, în care până şi spiritualitatea este o variabilă determinată de evoluţie, ci este o portiţă către eternitate şi obiectiv, ale cărei legi încercăm mai degrabă să le surprindem decât să le determinăm.

Citind Jung te redescoperi în propriile frământări, confuzii şi revelaţii, aproape ad literam. Deşi povestea este alta, schema pare aceeaşi, psihicul fiind o deschidere către existenţa aproape palpabilă a conceptelor.

Sentimentul meu a fost acela că Freud descrie omul concret, pe când Jung vorbeşte despre omul cultural, despre acel om care se uimeşte pe sine, părând mereu zămislit din idee şi nu din pântec. Freud a ales o paradigmă care îi era lui însuşi inteligibilă şi coerentă, pe când Jung a lăsat loc şi pentru ideile altora, pentru creativitate. Teoria lui Jung pare un atelier în care te poţi instala şi, dacă îţi place, continui în stil propriu să îţi exersezi ideile.

Două locuri: Luvru şi atelierul lui Brâncuşi, instruirea şi regăsirea de sine, prin starea de atelier, prin atingerea acelor piese-idei neterminate; a schiţelor, a sfărâmăturilor uitate pe o masă de şlefuit. Alternanţa între rigoare şi creaţie.

Autor, Camelia Radu

 

IEUDUL FĂRĂ IEŞIRE

Teatru Film

592323 308804225907284 573349184 nVineri, 25 ianuarie, un experiment teatral marcă la Teatrul de Foc bazat pe extraordinarul volum de poezie al lui IOAN ES. POP, prezentat in cadrul CDPL Fest!

Nu ratati, la ora 7.30 PM

Cu actorii:
Anda Saltelechi
Sandra Șimon
Rodica Bunea
Cristian Rus

Muzica:
Maria Ungheanu (soprană)
Andreea Drăghici (oboi)

Video:
Crista Bilciu
Vlad Rotaru

Regia:
Crista Bilciu

INTRAREA LIBERĂ!

evenimentul este mediatizat si pe Face Book

 

 

   

Veniţi la expoziţie: „Plastică mică” la UAP Brăila

Arte vizuale

-Galeriile-de-Arta-BrailaFiliala UAP Brăila invită artiştii plastici din toată ţara să participe la expoziţia de „Plastică mică", eveniment care se va desfăşura în perioada 21 februarie - 13 martie 2013.
REGULAMENT:

   

Cine este şi de unde vine Baba Coanţa?

Rădăcini

baba cloantaŞtiaţi că vestita Baba Cloanţa are o vechime impresionantă? Din perspectiva mitologică şi ezoterică, rădăcinile personajului se descoperă
în nimeni alta decât Geea, Maya, sau Marea Zeiţă, analizată în studiile inovatoare ale cercetătoarei Marija Gimbutas (1921 - 1994).

   

Celei ce ştie limba tăcerii

O poezie pe zi


 

Doar ţie-ţi spun în limba gesturilor te iubesc

şi îţi silabisesc

în limba stofei şi a mătăsii

şi-a pielii atinse uşor

te doresc!

Doar ţie

Îţi desfac pulpele ca pe portocale

Dulci zemoase de Grecia

Sau mai ştiu eu de unde ...

Pe unde?

Pasul tău

cărări cu mir mir unge ..

taină-silfidă-nfloreşte în tâmplă

Anafura-nmuiată-n vin

mi te înghite gândul!

Doar ţie-ţi spun

În limba vântului adiind un crin

Ce drag îmi e să fim!

Ce coşmar...? Se făcea

că seca

marea la care merg cu gândul!

-Tu!

Tu, ale cărei valuri îmi adie

Alte glezne

Şi-mi gâdilă degetele mici ale sufletului.

 

autor, Gelu Nicolae Ionescu

 

 

 

   

Page 61 of 277