Thursday, May 15, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Romanul Lizoanca, publicat de Editura Trei, în 2009, a fost tradus de curând în limba germană, la Horlemann Verlag, Berlin, aceeaşi editură care l-a publicat si pe Mo Yan

Literatură

2147Invitată la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig (14-17 martie a.c.), Doina Ruşti va susţine mai multe lecturi şi va avea o serie de întâlniri cu cititorii germani (Cafe Europa şi Theater Fact). În aceeaşi perioadă, autoarea va participa şi la alte activităţi, printre care un dialog literar, organizat la Berlin, de Deutsch-Rumänisches Forum, în colaborare cu Ambasada României (13 martie).

 

Scutură-te, Munte!

Bagă-ţi minţile în cap!

gratar la munteMunţomanus Vulgaris Manelaris, o specie foarte des întâlnită şi care se înmulteşte foarte repede. Rudă foarte bună cu Gherţoiul de Bloc, Munţomanus Vulgaris Manelaris îşi ia femela şi plozii în week-end, având automobilul încărcat până la refuz cu cel puţin jumătate de cămară şi un sfert de mobilier adunat de prin casă şi pleacă LA munte.

Ajuns acolo, de regulă, în zona Bugecilor, lucrurile se inversează: dacă acasă femela îl conduce cu o abilitate înnăscută, LA munte primeşte undă verde de ea, femela, ca trei zile să facă ce vrea. Ca atare, îşi ia autoritatea, de obicei destul de ştirbită, în serios şi începe despachetatul.

   

Savant român apreciat în întreaga lume. "Metoda Iosipescu” în mecanică, utilizată de zeci de ani pe mapamond

Oameni printre noi

savant-roman-apreciat-in-intreaga-lume-metoda-iosipescu-in-mecanica-utilizata-de-zeci-de-ani-pe-mapamond-18434520Ca o formă de recunoştinţă, ieşenii au dezvelit recent o placă comemorativă în memoria eminentului profesor şi cercetător

Multe dintre componentele conţinute de aparatura tehnologică actuală din diverse domenii funcţionează la parametrii optimi şi sunt viabile şi datorită unui român. Cercetător de largă recunoaştere internaţională, profesorul Nicolae Iosipescu a fundamentat la nivel mondial încercarea materialelor omogene la forfecare pură, un test de rezistenţă  extrem de necesar în foarte multe domenii. Încă din 1956, savantul român a dezvoltat numeroase studii teoretice şi experimentale de fotoelasticitate care au dus la dezvoltarea procedeului pe care l-a brevetat în România şi, ulterior, în SUA, Germania, Elveţia şi Austria. Standarde mondiale cum ar fi STAS 7926-67 şi ASTM D 5379-93 sunt bazate pe "procedeul Iosipescu”. Aceste cercetări au fost utilizate după ce au fost descoperite de român şi de către cercetătorii americani. Ele au fost adaptate pentru a fi utilizate de la materialele pure, la materialele compozite. O bună parte din această activitate de dezvoltare a tehnicii românului a avut loc la Universitatea din Wyoming, SUA. În ultimele decenii,

   

La o bărdacă de mied…

Cu traista-n băţ

MIEDVreme aburind prin ceţuri îngheţate. Toamnă pe sfârşite hăulind a ger şi iarnă şi colinde. Nu v-ar sta bine, la gura sobei, cu o bărdacă plină cu mied, să aşteptaţi vremea sărbătorilorilor?

Miedul este cea mai veche băutură fermentată, inventată cu mult înaintea celor din viţa de vie, cereale sau fructe. Cum arată unele cercetări, vechimea acestei băuturi preparată din miere ar număra vreo 6.000 de ani. Licoarea e cunoscută şi sub denumirea „vin din miere".

   

„CÂNTECE ÎN JURUL BRADULUI’’.

Muzică

afis-Codreanu-28-12-2012-602x858Muzeul Literaturii Române Iaşi, Societatea Culturală „Junimea’ 90”, Asociaţia Literară „Păstorel’’ Iaşi şi Academia Liberă „Păstorel’’ Iaşi vă invită la Muzeul „Mihai Codreanu’’ vineri, 28 decembrie 2013, ora 17.00, la „CÂNTECE ÎN JURUL BRADULUI’’.

Din program:

  • Recital de colinde şi poezie susţinut de un grup de elevi ai Şcolii „Mihai Codreanu” şi membri ai Asociaţiei Literare „Păstorel’’,
  • Moment coregrafic susţinut de Alice Ţocu, componentă a Lotului Naţional de Gimnastică Ritmică.

Coordonator: Mihai BATOG – BUJENIŢĂ

ht

 

   

Page 68 of 277