Friday, May 09, 2025
   
Text Size

Târgul Olarilor de la Sibiu recreează atmosfera secolului al XVIII-lea

Cu traista-n băţ

targulolarilorSibiu„Târgului Olarilor” de la Sibiu a ajuns la cea de-a 46-a ediţie. Cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan are loc în perioada 1-2 septembrie 2012 şi recreează atmosfera de târg specifică Pieţei Mari în secolul al XVIII-lea.

 

Peste 200 de meşteri din renumite centre de olărit din ţară - Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi, Braniştea - şi din străinătate - Ungaria, Republica Moldova şi Bulgaria - îşi etalează creaţiile, dând posibilitatea localnicilor şi turiştilor să admire şi să cumpere oale, ulcele, vase decorative, farfurii şi căni, toate realizate de olari. Roata olarului nu va lipsi din perimetrul târgului, aşa că publicul va avea prilejul să urmărească interesanta metamorfoză a lutului, în mâinile pricepute ale meşterilor.

Pentru vizitatori, târgul reprezintă o oportunitate de a se familiariza cu olăritul tradiţional, dar şi cu ceramica modernă, iar pentru olari este un prilej de a discuta problemele acestui meşteşug tradiţional împreună cu alţi colegi de breaslă.

În opinia organizatorilor, Târgul Olarilor este evenimentul Sibiului contemporan ce aduce în actualitate o veche utilitate a Pieţei Mari: cea de loc al desfăşurării târgurilor. Prin prezenţa olarilor români, maghiari şi saşi, este respectată, astfel, tradiţia din secolul al XVIII-lea, când în Piaţa Mare se strângeau negustori de diferite etnii şi din diverse zone ale ţării.
Evenimentul, inclus în calendarul cultural Sibiu Baroc Update, este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal Astra.
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Târgul este deschis sâmbătă, 1 septembrie, şi duminică, 2 septembrie 2012, între orele 9.00- 21.00.

 

Add comment


Security code
Refresh