Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Degustări aromate la Festivalul Dulceţii de la Brebu

Cu traista-n băţ

festivalul-Dulcetii 2Cea de-a doua ediţie a Festivalului Dulceţii de la Brebu a încântat vizitatorii prin arome, dar şi prin neobişnuitele tipuri de bunătăţi. Gemuri, dulceţuri, peltea, siropuri în combinaţii dintre cele mai diverse dar şi prezentări originale au reuşit să dea evenimentului o atmosferă cu totul specială.

Festivalul Dulceţii de la Brebu a devenit, la cea de-a doua ediţie, punctul de atracţie pentru zeci de prahoveni care au avut ocazia, în acest an, să se bucure de aromele cele mai variate, într-o livadă de meri din apropierea Casei Domneşti.

„Este o zi de excepţie, o zi călduroasă, în care am deschis a doua ediţie a Festivalului Dulceţii. Avem 20 de producători şi încă mai vin, cu produse tradiţionale: dulceaţa de toate felurile, de toate fructele şi legumele. Expunerea este deosebită şi mediul ambiental concură la ceea ce savurăm în aceste zile”, ne-a pus primarul Adrian Ungureanu.

„Avem, anul acesta, dulceaţă de nuci verzi, alune, gogonele, dovlecel turcesc, vinete, mure, zmeură, căpşuni, cătină - aproape toate sortimentele de fructe. Lipsa pe care o resimţim a cireşelor amare care nu s-au făcut anul acesta, dar sperăm să avem recoltă anul viitor. Preţurile sunt aceleaşi cu cele de anul trecut: 10 lei pentru borcanul de 400 de grame de dulceaţă şi 5 lei pentru 200 de mililitri de suc”, ne-a spus Iuliana Ion, unul dintre producătorii prezenţi la festival.

festivalul-Dulcetii 3

festivalul-Dulcetii„Anul acesta am diversificat toată gama de producţie. Iniţial am pornit cu magiunul de Topoloveni, în 2008, după care am ajuns, în acest an, să avem 15 produse. Toate dulceţurile noastre sunt realizate pe acelaşi principiu, de fără zahăr şi fără conservanţi. Fierbem fructele în suc de măr. Avem, de asemenea, o zacuscă foarte bună făcută exact ca acasă, cu legumele coapte. Toate produse noastre sunt agreate de Casa Regală a României fiind furnizori oficiali ai Casei Regale. Magiunul de prune este singurul produs din România cu protecţie europeană, din păcate, deşi, la nivel naţional, avem peste 3500 de produse care ar putea beneficia de protecţie europeană”, ne-a spus Diana Stanciulov, reprezentant al unui alt producător prezent la Festival.

„Avem dulceaţă duo, dulceaţă de soc împreună cu dulceaţă de cătină în acelaşi borcan. De asemenea, o dulceaţă de strugure decojit cu stafide, având un gust şi un aspect cu totul deosebit. Sunt cocktail-uri unice, colorate. De asemenea, avem şi dulceţuri personalizate, cu litere în borcane. Mai avem peltea de gutui cu stafide şi cu nucă”, ne-a arătat un alt producător.

festivalul-Dulcetii 1Prezente la eveniment au fost şi doamnele din „Clubul Seniorilor Homorâciu”, comuna Izvoarele, care au realizat o prezentare cu totul deosebită, în haine tradiţionale de sărbătoare şi zeci de borcane cu dulceaţă de toate felurile, ornate într-un mod cu totul original.

De la Festival nu au lipsit dulceaţa de morcovi, de roşii, de soc şi chiar de ceapă. Porţile Regatului Dulceţii au rămas deschise până duminica seară.

 

Add comment


Security code
Refresh