Written by admins Tuesday, 15 January 2013 14:28
Ziua de 15 ianuarie a fost una agitată, pentru autorităţile judeţene şi locale din Ploieşti care au participat la cele mai multe dintre acţiunile organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.
Manifestările de Ziua Culturii Naţionale au început cu depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu, dar şi la toate statuile personalităţilor culturale din municipiu.
„Academia Română este cea care a propus să existe o zi a culturii naţionale şi, evident, nu se putea o altă zi decât aceea care este legată de românul suprem, care a fost şi rămâne în eternitate Mihai Eminescu", a declarat, în scurta sa alocuţiune, Răzvan Theodorescu, academician şi fost ministru al Culturii.
„În Basarabia, în cea mai neagră perioadă a istoriei pe care a traversat-o, în secolul XX, acest pământ românesc, două ne-au fost scuturile de apărare: imaginea sacră a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi imaginea şi verbul lui Mihai Eminescu", a punctat şi academicianul Valeriu Matei, prezent la manifestările culturale organizate în Ploieşti.
Simpozion culturalDupă depunerea de coroane, invitaţii au participat la simpozionul „Cultura Naţională", unde academicienii şi profesorii universitari invitaţi au dezbătut diverse subiecte printre care importanţa operei poetului Mihai Eminescu asupra culturii române, asupra păstrării identităţii naţionale în rândul basarabenilor, ideile lui Eminescu şi chiar scopul stabilirii Zilei dedicate Culturii Naţionale. „Este al treilea an de când, urmare a iniţiativei unui prahovean, academicianul Eugen Simion, pe pământul vechii Dacii, când mai mare, când mai mic, se sărbătoreşte, odată cu aniversarea naşterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale, acestei strădanii a Academiei Române care, într-o lume care se globalizează, care demontează legende, mituri şi simboluri, am găsit că este foarte potrivit să ne aducem aminte că unul dintre stâlpii de bază a existenţei unui popor este cultura", a subliniat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Ca de fiecare dată, unul dintre cei mai merituoşi elevi prahoveni a fost premiat de către reprezentantul Consiliului Judeţean Prahova, pentru rezultatele obţinute la concursurile de cultură. Ioana Petrescu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" a primit o diplomă de merit şi o tabletă, ea fiind câştigătoare a olimpiadei naţionale de Limba şi Literatura Română.
Simpozionul a continuat cu alocuţiunile academicienilor Răzvan Theodorescu, Valeriu Matei, cu prezentarea profesorului universitar dr. Valeriu Râpeanu, dar şi prezentarea volumului II din „Discursuri Parlamentare - Nicolae Iorga", realizat şi îngrijit de către prof. dr. Georgeta Filitti.
Eveniment nefericit
Din păcate, simpozionul a fost umbrit de un eveniment mai puţin fericit, în timpul alocuţiunii sale, profesorul Ieronim Tătaru simţindu-se rău şi fiind dus de urgenţă la spital. „Când am ajuns la faţa locului, pacientul era conştient. A avut o sincopă. Este vorba despre un vechi pacient cardiac, cu o patologie complexă care i-a şi cauzat sincopa respectivă. Nu a fost o problemă deosebită şi a fost transportat la Spitalul Judeţean pentru investigaţii şi tratament de specialitate", a dezvăluit reprezentantul echipajului de Urgenţă care i-a acordat profesorului primele îngrijiri medicale.
Acţiunile continuă
Totuşi, Ziua Culturii a continuat, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus" cu proiectul „Cultura, la un click distanţă", program prezentat de dr. Luminiţa Constantin prin care se urmăreşte surprinderea efectelor tehnologiei asupra culturii.
Alte activităţi de Ziua Culturii Naţionale:
- Concursul judeţean de recitări „Ca un Luceafăr am trecut prin lume" - ediţia I, Casa de Cultură „I.L. Caragiale" Ploieşti.
- Seară de muzică şi poezie din creaţia poetului Mihai Eminescu, cu participarea actorilor Teatrului „Toma Caragiu", la Muzeul „Paul Constantinescu" Ploieşti:
- Conferinţa „Eminescu ... întoarcere la text", susţinută de criticul literar Alex Ştefănescu, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
- Spectacolul „Năpasta", pe scena Teatrului „Toma Caragiu" Ploieşti.
- Spectacol de muzică şi poezie, intitulat: „Eminescu şi Muzica", la Filarmonica „Paul Constantinescu", în colaborare cu Liceul de Artă „Carmen Sylva" şi cu participarea Orchestrei „Flamura Prahovei".
< Prev | Next > |
---|