Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Casa Eliad, din nou în circuitul cultural

Cu traista-n băţ

casa EdliadCasa Eliad din Capitală şi-a redeschis porţile, în această săptămână, după ce, timp de un an, a suportat o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare.

Finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii-monument istoric, situată în bulevardul Mircea Vodă, numărul 5, din Capitală, care au debutat în aprilie 2011, a fost sărbătorită în această săptămână, în prezenţa a peste 200 de personalităţi, printre care actori, regizori, ambasadori. Reintroducerea în circuitul bucureştean a clădirii are loc la aproximativ 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847.

Casa Eliad a fost construită în 1789 şi a găzduit, de-a lungul timpului, Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. A fost declarată monument istoric de categoria A - monument cu valoare naţională.

Imobilul deţine calităţile urbanistice ale construcţiilor specifice celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, care reprezintă repere arhitecturale şi stilistice semnificative pentru Bucureşti. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul al XVIII-lea - Casa Ogredeanu (1789), trecând prin incendiul din 1847, când a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele. Înainte de reabilitarea sa recentă, clădirea era foarte degradată din punctul de vedere al componentelor arhitectural-structurale, precum şi al finisajelor exterioare şi interioare, dar nu erau avarii majore la elementele structurale verticale - rupturi sau fisuri - pe zone extinse.

Casa Eliad a fost închisă la sfârşitul anului 2010 pentru reabilitare. Finanţarea lucrărilor la Casa de Cultură Eliad a fost asigurată din bugetul local al Sectorului 3. Conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Casei Eliad au început în aprilie 2011 şi au depăşit 12 milioane de lei. În curtea din spatele Casei Eliad a fost construit un mic amfiteatru (pe locul unde, în anii 1960 funcţiona un cinematograf în aer liber), destinat evenimentelor artistice.

În prezent, la subsolul Casei Eliad este amenajată o expoziţie deschisă vizitatorilor, care cuprinde fotografii cu acest reper cultural al Bucureştiului, în diferite stadii de reabilitare.

 

Add comment


Security code
Refresh